A.C.A.B. 2020-07-15

Apie įvykius Vilniuje.

Rungtynių pabaigoje, iškvietus apsaugai, stadiono prieigose pasirodė kelios dešimtys pareigūnų. Greitai tribūnoje atsiradusiems pareigūnams vienas iš apsauginių pirštu dūrė į pilietį, visas rungtynes stovėjusį tribūnos priekyje. Uniformuotiesiems to užteko, jog asmuo būtų sulaikytas. Žinoma, jog toks pareigūnų ir apsaugos elgesys sukėlė daug klausimų, tačiau nei vieni, nei kiti nesugebėjo atsakyti, kodėl žmogus sulaikomas, o vietoj to nusprendė panaudoti ašarines dujas.

Jeigu tai reiškia, jog apsauginis, visas rungtynes stovėjęs prie atsarginių futbolininkų suolelių, gali ateiti ir durti pirštu į atsitiktinį žmogų, o tas žmogus, be jokio policininkų įsigilinimo į situaciją, bus sulaikytas – situacija šalyje nekokia. Ir čia švelniai sakant. Juk kitą kartą apsauginiui gali nepatikti Jūsų šukuosena ar akių spalva ir to užteks, jog būtumėte sulaikyti ir, kaip vėliau paaiškės, paleisti 5 valandą ryto.

Sulaikytam piliečiui nuvykus į VPK, ši absurdiška istorija tapo dar labiau neįtikėtina. Visų pirma, pareigūnams sunkiai sekėsi sugalvoti kaip užprotokoluoti ašarinių dujų panaudojimą. Antra, angelai sargai, paklausus tyrėjai, net negalėjo normaliai pasakyti, kodėl atsivežė būtent šį žmogų. Nepaisant to, iš pradžių net gi buvo kalbama apie BK. Vis gi, vėliau nuspręsta, jog tai bus nagrinėjama kaip administracinis nusižengimas. Tai panašu į gudrų psichologinį žaidimą, kuomet asmeniui grasinama baudžiamąja atsakomybe, jog vėliau sutiktų su administraciniu, „švelnesniu“, nusižengimu.
Visos angelų sargų nustatytos aplinkybės skamba taip: „pažeisdamas viešąją tvarką bei žmonių rimtį bandė sukurstyti futbolo fanus muštynėms, elgėsi agresyviai, bandė sukelti riaušes“.

Visų pirma, muštynes su kuo? Kitais futbolo fanais, kurių nebuvo? Po rungtynių atvykusiais pareigūnais? Jeigu pastarasis variantas, tai jis apskritai yra neįmanomas, kadangi pilietis buvo iš karto sulaikytas. Antra, teigiama, jog sulaikytas pilietis elgėsi agresyviai. Jeigu pareigūnams teks atsisukti prie jų primontuotas kameras, galės pamatyti kaip stipriai apsijuokė, kadangi nei rungtynių metu, nei tuo metu kai buvo sulaikomas, asmuo nesipriešino pareigūnų veiksmams ir nei kitų žiūrovų, nei uniformuotųjų atžvilgiu nerodė jokio agresyvumo.

Dzūkų Tankui nesutikus su jam paišomu ANK pažeidimu, areštinėje jis buvo laikomas, kaip jau minėjome, iki 5 valandų ryto. Tik priminsime, jog rungtynės baigėsi 23 valandą. Blaivus, nesipriešinęs pareigūnų veiksmam žmogus areštinėje laikomas iki paryčių. Kaip bebūtų, peršasi ta pati, kaip ir prieš tai, nuomonė – tai tik dar vienas gudrus žingsnis siekiant, jog žmogus sutiktų su pažeidimu ir taip palengvintų jų darbą.

Nors kaltinamojo parodymai buvo visiškai priešingi pareigūnų protokolui, šiandien tyrėja skyrė nuobaudą.

Sulig šiuo sprendimu grįžtame prie tos pačios situacijos, kuri buvo iškilusi praėjusių sezonų metu – policija skiria nuobaudą, o įrodinėti, jog esi teisus, turi teismuose, kas bet kuriuo atveju bus brangiau nei administracinės nuobaudos, kuri šiuo atveju yra gan maža, sumokėjimas. Visoje šitoje situacijoje absurdiškiausia yra tai, jog žmogus sulaikytas ir nuobauda skirta atsitiktiniam tribūnoje buvusiam žmogui, į kurį tiesiog pirštu bedė apsauginis, kuris, daugeliui net gi kėlė įtarimų ar apskritai yra blaivus.

Taip, kad į futbolą eikite pasiruošę viskam, geriausia neikite grupelėmis, o tuo labiau – grupės priekyje, nes Lietuvoje yra lygesnių už lygius.